logotype

Min partner ska flytta in i min lägenhet, måste vi skriva samboavtal?

När en partner flyttar in och ni blir samboende blir den egendom som förvärvas för gemensam användning samboegendom. Har man införskaffat bostaden för egen räkning, innan samboförhållandet uppstod, uppgår den inte i samboegendomen.

Om ett samboförhållande upphör har dock en inflyttad sambo, under vissa förutsättningar, rätt att överta den gemensamma bostaden även om den inte utgör samboegendom. Ett exempel kan vara om det finns hemmaboende barn och om det är till barnens bästa att sambon som inte innehade bostaden från början får överta den. Om det inte finns barn med i bilden är möjligheten att överta bostaden endast i fall där synnerliga skäl talar för det, vilket är ett mycket högt ställt krav.

Om en partner flyttar in i din bostad kommer det gemensamma bohaget att omfattas av bestämmelserna i sambolagen. Med gemensamt bohag menas lös egendom som är avsett för det gemensamma hemmet. Det varje part införskaffat innan samboförhållandet uppstod, ingår följaktligen inte i bohaget. Egendom som införskaffas för enskilt bruk, och inte ska användas av den man sammanbor med, kan också utgöra enskild egendom.

Egendom som en av de sammanboende erhåller genom testamente eller arv kan uppgå i samboegendomen om den inte är behäftad med ett förbehåll. En vanlig skrivelse i testamenten är att den testamenterade egendomen ska tillfalla testamentstagaren som enskild egendom. Sådan egendom uppgår då inte i samboegendomen, trots att den förvärvats efter att man ingått samboskapet.

Om ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördelas lika mellan parterna. Den enskilda egendomen behåller var och en själv.

Sammanfattningsvis kan sägas att en inflyttande sambo har begränsade möjligheter att ta över din lägenhet efter ett uppbrott och det finns inga krav på att upprätta ett samboavtal. För att båda parternas ska förstå de legala följdverkningarna av ett samboförhållande, kan det emellertid vara bra att skriva ett samboavtal som ger parterna en tydlig ram för hur egendom ska fördelas vid ett eventuellt uppbrott.